divendres, 28 de setembre del 2012

Competència comunicativa - COED 3


Competència comunicativa

Està molt clar i més alhora de ser mestres que tenim la necessitat de saber-nos comunicar d'una manera el més eficaç possible, aprendre a comunicar obtenint el resultat que nosaltres esperem. Aquest procés s'enriqueix amb la experiència i les vivències, cosa que ens ajudaran a parlar d'una forma més rica i diversa quant més ho siguin aquestes.



Components de la competència comunicativa:

1. Competència lingüística/gramatical: 

  • La que més treballem a les escoles
  • Fa referència al domini del codi lingüístic
  • S'ocupa dels nivells: fonològic, morfològic, sintàctic, lèxic i semàntic.

2. Competència sociolingüística

  • Fa referència amb el domini dels dialectes i dels registres a diferents            nivells.
  • Saber interpretar el context i gestionar el discurs segons el context.

3. Competència discursiva

  • De forma oral o escrita.
  • Treballa la cohesió de la forma i la coherència del significat.

4. Competència estratègica

  • Sempre és necessari utilitzar recursos i mecanismes verbals i no verbals
  • + recursos = +eficaç
  • Per compensar deficiències i insuficiències.
  • Necessitem ser més efectius (humor, entonació, ús d'exemples, expressió corporal...)

Reflexió
Com a futures mestres, se que a base de l'experiència serà més fàcil saber-me comunicar amb més comoditat. Però sempre hi ha d'haver un treball previ i uns objectius fixats. No s'ha de parlar per parlar, sinó que s'ha de parlar per aconseguir transmetre alguna cosa amb sentit, i transmetre allò que nosaltres volem. Per això és important tenir les idees clares per poder-les fer arribar als demes. 

dilluns, 24 de setembre del 2012

Exercici de classe sobre treball col·laboratiu on-line

El treball en grup
El que hem fet ha estat un conjunt d'activitats que han consistit en crear un document i compartir-lo, una presentació i la creació d'un formulari. Totes aquestes les hem fet entre quatre persones cada persona amb un ordinador, des de on vam poder anar treballant, editant i creant les diferents activitats.

El primer que vam fer el grup després de llegir les instruccions sobre l'activitat va ser decidir el tema del que parlaríem i sobre el que ens basaríem en les següents activitats que podreu veure i seguit d'això repartir-nos la feina, com per exemple alhora de qui buscava les imatges, qui penjava el vídeo, o bé qui s'encarregava de fer cada diapositiva en la presentació.

La única activitat que vam fer conjuntes en un sol ordinador, ja que no es pot fer des de els diversos ordinadors va ser el formulari. Entre totes vam pensar les preguntes més interesants i vam intentar variar els tipus de qüestions, això si, cada una ha respost via el correu les preguntes del formulari i les ha enviat.

Reflexió sobre el treball col·laboratiu amb Google Drive

La veritat és que ha estat molt fàcil i còmode poder treballar amb el Google Drive , cada una podia completar modificar i editar el treball a la vegada que les altres, així que la feina en aquest cas es feia quatre vegades més ràpid, cada una podíem centrar-nos en una part i perfeccionar-la i finalment mirar tot el que havíem fet i retocar allò que no ens acabava d'agradar comentant-nos-ho les unes a les altres. Així si hi ha algo que no t'acaba de sortir les altres companyes et poden ajudar des de el seu ordinador i tu veure-ho a la teva pantalla el que han fet i com ho han fet. És una eina de treballa fàcil de utilitzar i molt factibles alhora de fer treballs en grup.


DOCUMENT

Aquest és el Document que hem creat sobre els apartats que hauria de tenir un treball sobre: La importància de l'estimulació primerenca.



Cliqueu aquí per veure-ho millor



PRESENTACIÓ
Aquesta és la presentació realitzada a partir del treballa anterior:



Cliqueu aquí per a veure la presentació


FORMULARI


divendres, 21 de setembre del 2012

Diferents punts de vista - Llengua i llenguatge - COED 2

1.Autoretrat

Cada alumne vam portar un retrat nostre, un cop a classe vam haver de descriure el procés de selecció d'aquella foto, el perquè la vam escollir, quines vam descartar, i quina va ser la decisió final i perquè. Ens vam adonar de que la majoria de fotografies deien molt de nosaltres o relaxaven allò propi de cada un. I molt important, que una sola imatge podia dir moltes coses, però principalment depenent de la persona que la mirava extreia una conclusió o una altre. És a dir,  cada persona por tenir diversos punts de vista d'una mateixa cosa depenent l'experiència viscuda, el entorn en el que està, les seves vivències, el seu desenvolupament, tot influïa alhora de desxifrar una imatge.

Aquest és un autoretrat de Van Gogh:

Imatge de deflam extreta de Flickr



2. Article sobre J. Tusón

 Després de llegir aquest article puc destacar frases com:

-Llenguatge: L'humà té com a facultat innata un medi d'expressió i comunicació. El llenguatge s'organitza en diversos nivells i a més a més comporta la creativitat. Només nosaltres posseïm el instrument que ens permet l'expressió verbal.

-Amb la llengua organitzem el nostre entorn, permet entendre'ns els uns als altres. Amb el llenguatge reduïm i ordenem les percepcions de l'entorn. 

- Gràcies al llenguatge som capaços de pensar, i això permet el discurs abstracte a diferents nivells. El llenguatge és el suport bàsic de la memòria.

-La llengua té un paper fonamental en la identitat de la persona. 

-Emetre un missatge no vol dir sempre transmetre informació cap a una altre persona, pot ser simplement una manifestació de l'estat d'ànim.

-El llenguatge permet l'autoexpresió.

Reflexió i Conclusió: Què he après?

Llenguatge

  • El llenguatge és omnipresent i universal, fins i tot en somnis està present i tot humà ho desenvolupa.
  • Durant el primer any d'edat el nen s'activa mentalment i aprenen les llengües i a partir de l'any i mig s'especialitzen en la llengua o llengües de l'entorn.

Llengua

  • La concreció del llenguatge: sistema de signes i símbols orals, propi d'un grup social.
  • La llengua està organitzada en diversos nivells gramaticals: Pragmàtic(discurs o text), el semàntic (oració o paraula), sintàctic (sintagma), el morfològic (morfema) i el fonètic (fonema o so).
  • La competència comunicativa és tot el conjunt d'aquelles característiques que necessitem a part de la llengua per comunicar-nos correctament.

dimecres, 19 de setembre del 2012

Video sobre la Webquest


Què és una Webquest?

El creador de les Webquest, Bernie Dodge, professor de tecnologia educativa de "San Diego State University", defineix les webquest com una activitat de investigació en que la informació amb la que interactuen els alumnes prové total o parcialment de recursos de Internet. Per tant, obliga als alumnes a interactuar amb les tecnologies, a cooperar entre ells com a una activitat didàctica, on cada alumne té una missió o lluiten per aconseguir-la. Ho fan de una manera atractiva de cara els estudiants.




Els nens de l'escola CEIP Gras i Soler d'Esplugues de Llobregat fan un aprenentatge de manera cooperativa però a la vegada autònoma sobre el tema de les constel·lacions zodiacals amb una auto-avaluació final. La mestra els motiva fent el treball d'una forma original endinsant-los en una història en la que han de aconseguir una missió.


Edu3.cat

Aquest video està extret de la pàgina web "www.edu3.cat" un portal de ràdio i TV educatives a través de Internet, en aquesta web podem trobar vídeos referents a les tecnologies relacionades amb la educació i l'aprenentatge. 
Trobem una sèrie de vídeos classificats en diversos temes. Podríem dir que ens ensenya maneres de aprendre i ens posa exemples molt clars dels diferents temes, a la mateixa vegada que ens informa de les novetats i actualitats.  

DECLARACIÓ D'INTENCIONS

Els meus objectius per a aquest bloc són:

- Compartir les diferents tasques que vagi fent al llarg del curs.
- Compartir, penjar i presentar els treballs de les diferents assignatures.
- Els apunts de classe.
- Obtenir els apunts de totes aquelles persones de la meva classe i poder obtenir més informació, ja que tots els alumnes fem el nostre bloc.
- Que em faciliti la feina alhora de compartir la informació i m’enllaci alhora amb altres blocs.
- Passar informació que ens pugui ser útils a nosaltres com a estudiants i a altres persones.
 -Tenir per la mà el bolc i poder-ne crear d'altres amb facilitat pels meus futurs alumnes.
- Tenir emmagatzemats la informació important, fitxes, articles que em siguin útils en un futur com a mestra.

LA MEVA PRESENTACIÓ


Qui sóc jo?

Sóc la Mireia Bastús, tinc 22 anys i sóc estudiant de primer d’Educació infantil a Blanquerna, després de cursar batxillerat social, un cicle superior de secretariat i haver fet un curs d’hostessa de vol començo els estudis que sempre he somiat: El grau d’Educació Infantil.

divendres, 14 de setembre del 2012

Nosaltres (Jo) - COED 1


NOSALTRES MATEIXOS


Avui hem fet la primera classe de Comunicació oral, escrita i digital.
Hem fet una activitat basada en descriure'ns en un full a nosaltres mateixos, un cop fet ens han agafat els fulls i hem repartit les descripcions a les diferents persones de la classe per començar a aprendre i a conèixer sobre els demes.

Reflexió
Ha estat molt difícil descriure'ns a nosaltres mateixos i encara més complicat fer una deducció d'un company de la classe basant-nos amb el que havia escrit. 
Ha estat complicat saber com és una persona que és completament desconeguda per nosaltres basant-nos en una redacció que ha fet una persona de si mateixa. Un cop interpretat l’escrit havíem de formular dos preguntes que ens interessessin d'aquella persona o que ens haguessin cridat l'atenció.