dimarts, 16 d’octubre del 2012

MÚSICA: Instruments de corda


INSTRUMENTS DE CORDA


Què són els instruments de corda?
Són els instruments, anomenats cordòfons, en què el so és produït per la vibració d’una o més cordes més o menys tensades, llargues o gruixudes. Tots aquests instruments tenen una caixa de ressonància de molt diversa configuració i normalment proporcional a l’envergadura de les cordes.
Es pot aconseguir que vibri aquesta corda de tres maneres:
-   Puntejant (pinçant amb els dits): Balalaica, guitarra, arpa i kora. També són considerats d’aquest tipus els que es toquen amb una pua, com el banjo, i amb un teclat com el clavecí.
-   Percudint (picant-la) : ja sigui amb baquetes com en el cas del cimbalom, o amb teclat com el piano o el clavicordi.
-   Fregant: Aquests instruments també es poden puntejar amb els dits per produir el so anomenat pizzicato. Aquests es freguen amb un arquet. Com el violí, la viola, el violoncel i el contrabaix.

Gràcies a que sonen?
Per saber gracies a què zona el instrument ens hem de fixar en tres aspectes:
Material que vibra: Les cordes.
Procediment o mecanisme que el fa vibrar: És la manera amb la que provoquem la vibració, la sigui puntejant amb els dits o fregant.
Ressonador: És la caixa de ressonància.

De greu a agut
En aquesta fotografia estan ordenats del més greu a més agut. Els noms dels instruments d’esquerra a dreta són : contrabaix, violoncel, viola i violí.



Violí
autor: Frinck51

Viola

Autor: Lukas 

Violoncel

Autor: Kippelboy

Contrabaix

Autor: JuanmaLopez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada